A vitiligo egy ismeretlen eredetű bőrbetegség. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a bőr pigmentsejtjei (melanin) nem működnek megfelelően, vagy megmagyaráz-hatatlanul elhalnak. A vitiligóra utaló tünete, hogy a bőr kifehéredik. Olyan, mintha a bőr elveszítené természetes színét. Általában az első fázisban apró fehér foltok jelennek meg a bőrön. A foltoknak határozott körvonalai vannak, amelyek idővel megnőnek, összemosodnak. A leggyakrabban érintett testrészek: az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és a külső nemi szervek környéke, az alsó végtagok. Leginkább a húszéves kor körül jelenik meg, de idősebb korban való megjelenése is gyakori.
Sajnos a mai orvostudomány nem ismer rá egyértelmű gyógymódot. Egyes megfigyelések szerint fokozottan azoknál az egyéneknél fordul elő, akiknek a vastagbélben kandidózisuk (gombafertőzésük) van. Nagy a valószínűsége annak, hogy a kandida gomba okozza a melanin bőrfesték hiányát.
A tapasztalatok szerint, ha a gombafertőzést a vastagbélből sikerül eltüntetni, akkor a vitiligo terjedése is leáll.
Egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a vitiligot egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, amellyel nem terheljük túl az emésztőrendszerünket nagymértékben csökkenthetjük.
Első lépésként: A vastagbélből ki kell irtani a penészgombákat, mert ezek serkentik a vitiligo kialakulását. Fontos a szigorú, néha 3-6 hónapig is eltartó diéta. Ennek alapja, hogy a gomba számára is igen fontos szénhidrátokból, főként a cukorból ne fogyasszunk. Ez idő alatt a gyümölcs fogyasztása is tiltólistára kerül. Mellőzzük a gomba, élesztő, élesztős kenyér, burgonya, rízs, és a tészták fogyasztását, csökkenteni kell a disznóhús bevitelét. A vastagbélben keletkezett káros anyagokat az élet legfontosabb növényével a jukkával meg kell kötni. Így eltávolítjuk a szervezetünkből az összes káros lerakodást, amire a szervezetnek nincs szüksége. A grapefruitmag kivonat értékes segítség a gombás betegségek kezelésében.
Amivel még segíteni tudunk:
- A diéta alatt kerüljük a nadragulya családba tartozó zöldségeket, mert gyulladást okozhatnak. (padlizsán, paprika, paradicsom, burgonya, dohány).
- Gluténmentes táplálkozással, mert ez a vegyület bélrendszeri gyulladást okozhat.A glutén gyengíti az immunrendszert, ezáltal a szervezet nem képes leküzdeni bizonyos betegségeket
- A savas ételek mellőzésével, mint például a citrusfélék.
A diétát gazdagíthatjuk:
- Olajos halak, mint a tonhal, lazac, hering, szardínia fogyasztásával, mert ezek az élelmiszerek gazdag omega-3 zsírsav források.
- Nagyon fontos az anyagcsere fokozása, mert ezzel is lassítani tudjuk a vitiligo terjedését.
- Ennek érdekében a reggelit soha ne hagyjuk ki. Indítsuk a napot egy alacsony kalóriatartalmú, kiadós reggelivel.
- Növelhetjük az anyagcserét azzal is, ha vasban gazdag ételeket fogyasztunk. Rendszeresen fogyasszunk bazsalikomból, diólevélből, kakukkfűből, borsikafűből, izsópfűből teát.
- Mozogjunk hetente többször, mert a testmozgás is növeli az anyagcserét és erősíti az immunrendszert.
Ha a diétával sikerült a penészgombákat eltávolítani a vastagbélből, akkor nagy figyelmet fordítsunk az egészséges táplálkozásra.
A tápláló és egészséges étrend segít, hogy az immunrendszerünk kiegyensúlyozottan működhessen, és ezáltal megóv bennünket a betegségektől. Nagy segítség lehet még a bőr elszíneződésének meggyógyításában is mivel olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít, melyek segítségére lehetnek az új pigmentet eredményező folyamatnak. Nemrégiben, az összetevőknek egy bizonyos csoportja (fitokemikáliák) került a kutatások központjába. Bebizonyították róluk, hogy megvédik a sejteket a károsodástól és a betegségektől. Az immunrendszerünk erősödése, elősegíti a jobb vérkeringést és megakadályozza a gyulladás kialakulását.
A természetes vitaminok bevitelét részesítsük előnyben.
- Jó minőségű sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával a D vitamint biztosíthatjuk szervezetünk számára, amely fontos tápanyag, általa megvédhetjük a bőrt a nap káros sugaraitól.
- Diófélék gazdag E-vitaminforrások, tartalmazzák a védelmező fitokemikáliákat, és ,,jó zsírokat”; ezek mind nagyon jó hatással vannak bőrére.
- Védi a szívet és a bőrt, baktériumölő hatású.
- Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint, tartalmaz E-vitamint, olyan vegyületként (tokotrienol), mely óvja a bőrt.
- Zöld tea. Értékes C-vitamin forrás, valamint baktériumölő hatású, és megóv a ráktól és a szívbetegségeitől.
- Magas a C-vitamin forrása. Tartalmazza a likopént, a legerősebb antioxidánst, továbbá karotenoidot. A karotenoidok adják meg a zöldségek és a gyümölcsök színét.
- Különféle színű zöldségek a fitokemikáliáknak más és más fajtáját tartalmazzák, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb jelentős tápanyagokat.
- Olíva olaj. Segít megkötni a zöldségekben lévő áldásos anyagokat.
- Gyümölcsök. vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak, melyek nagyon fontosak bőrünknek. Gyümölcsök közül a nagyon élénk színűek mint például az áfonya valószínű, hogy jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más gyümölcsök és zöldségek.
- Naponta 2 liter folyadék bevitele.