A köleskása könnyen, gyorsan elkészíthető. Fogyaszthatjuk főételként, reggelire, vacsorára, köretként és desszertként egyaránt . A köleskása remekül helyettesítheti a reggeli zabpelyhet, de akár pirítósra, salátákra is szórhatjuk.
Amit a kölesről tudni érdemes: Tápanyagban gazdag gabona A köles gluténmentes, lúgos, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szénhidrát-tartalmának 72%-a keményítő. Fogyókúrázóknak is ideális – kevés kalóriát és sok rostot tartalmaz. Ezen kívül tartalmaz még mangánt, magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, kovasavat és vasat is. Gazdag B-vitaminban, csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található és hasznos fehérjeforrás is. (fehérjetartalma 10-15%.)
Hozzávalók / 4 adag
- 1 rész köles (2 dl-es)
- 3 szoros mennyiségű folyadék (6 dl ) ami lehet tej, víz, mandula, tej, kókusztej.
- 1 csipet só
- Ízlés szerint méz, cukor, eritrir, nyírfacukor, vagy xilit
- Én még tettem bele egy kanál chia magot is, amelytől még táplálóbb és egészségesebb ételt kapunk. (Ekkor plusz folyadékot kell adni még hozzá.)
A tetejére tehetünk:
- idény gyümölcsöket
- aszalt gyümölcsöket (szilva, sárgabarack, áfonya, cseresznye, stb.)
- magvakat (mandulaszirom, mogyoró, )
- étcsokoládé-reszeléket, vagy diabetikus csokit
- lekvárt
de ízesíthető még
- fűszernövényekkel (köménnyel, korianderrel, gyömbérrel, petrezselyemmel, bazsalikommal)
- finomra vágott vöröshagymával
- fokhagymával
- sóval
- borssal
elkészítése:
- A kölest mossuk meg és csöpögtessük le.
- Vegyünk egy lábost és tegyük bele a folyadékot, szórjuk bele a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, és az édesítőt.
- Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükséges, önthetünk még hozzá folyadékot.)
- Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, egy fedővel lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, ha a kölesszemek az összes folyadékot beitták – elkészült a kásánk.
- Tányérra szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk.